söndag 26 oktober 2008

MANGA!

Hej alla och välkomna till vår nya blogg och det första inlägget!
Och vad passar bättre att inleda bloggandet med än att berätta lite om den utställning på Louisiana som vi besökte i lördags, som kombinerade både finkultur och kitsch. Det var en temautställning om manga (anime också var väl representerat) och japansk bildkonst med kopplingar till manga från Hokusai till nutida japanska konstnärer.

Manga som vi känner till det idag utvecklades först i början på 1900-talet inspirerat av västerländska serier och exploderade efter andra världskriget under den amerikanska ockupationen. Idag är ca 40% av allt som publiceras i Japan manga i olika former. Som mycket annat i japansk kultur är manga ett bra exempel på hur japanerna tar något utländskt och omvandlar det till något urjapanskt. Man tar nya fenomen och blandar ihop det med japansk traditionell kultur. Bra exempel på detta som togs upp på utställningen var filmerna från studio Ghibli, japans svar på Disney som gjort underbara filmer som ”Princess Mononoke”, ”Spirited away” och ”Eldflugornas grav”. Filmer som har nått stora framgångar i väst även om deras grund ofta är japanska folksagor och myter, vilket ibland kan göra det svårt att hänga med för en icke-japansk publik.

En av mina favoritmangaskapare, Rumiko Takahashi är en japan som uttryckt sin förvåning över sina skapelsers framgång i västvärlden trots att de innehåller väldigt mycket referenser till gamla japanska myter och folksagor. Särskilt hennes manga Urusei Yatsura, “Dessa underbara utomjordingar”. Det var spännande att på utställningen märka att jag kände igen många varelser och väsen jag sett i anime och manga på teckningsrullar som är flera hundra år gamla. En kul utställning både för den som inte känner till så mycket om manga och inbitna fans. Den håller på till februari nästa år, så passa på!
Och för er som inte hinner ta er till Danmark rekommenderar jag ”MANGA: 60 years of japanese comics” av Paul Gravett. En bra översikt och introduktion till mangans underbara värld.

Efter utställnigen blev jag helt nostalgisk, så jag kan inte låta bli att lägga upp introt till serien som startade mitt intresse för manga, Sailor Moon!

Inga kommentarer: